Založ si blog

Čo je človek?

Keď sa pozrieš do zrkadla, čo tam uvidíš? Hlavu, na nej oči, uši, nos a ústa. Pri pohľade dolu nižšie prejdeš cez trup až ku chodidlám. Tak, toto si teda TY.

Naozaj? Toto si TY? Takže ty si len telo so svojimi telesnými zmyslami? Nič viac, len telo?

No, keby si prišiel o ruku, aj tak by si to bol  ešte TY.  Pri celkom slušnej automobilovej havárii by si mohol prísť aj o obe ruky a dokonca aj o nohy. No stále si to ešte TY, hoci už z teba zostala len hlava a trup. Takže, pokiaľ si to stále zostal ešte TY, napriek tak strašne okyptenému telu, tak asi tvoje JA bude sústredené v mozgu.  Je to naozaj tak? Žeby tvoje JA = mozog?

Takže, čo si v skutočnosti TY?  Čo je to vlastne človek?

Pravdou je to, že človek má telesnú schránku, ktorá funguje, ako dokonale zostrojený biologický počítač. Tento ľudský počítač má v lebke uložený svoj hard disk a v trupe sa nachádzajú zvyšné súčiastky, ktoré udržujú tento „počítač“ – ľudské telo v činnosti.

Doteraz sme spomínali len telo, ako synonymum človeka. Ale čo myšlienky? Kde sa berú? Žeby vznikali v mozgu?

Tu už nastáva problém. Mozog je síce centrálny orgán človeka, bez ktorého žiaden človek nemôže existovať, ale mozog myšlienky „neplodí sám od seba“.  Mozog je v podstate len biologickou centrálnou anténou človeka. Je to prijímač a vysielač zároveň. (výstižný príklad je pri hypnóze) A tu už prichádzame ku kardinálnemu problému, nakoľko sa nepriamo dostávame do sféry svetonázorovej. Pokiaľ totiž uznáme, že mozog myšlienky „neplodí“, ale len prijíma, spracováva a spätne vysiela, tak musíme zároveň aj uznať, že teda tieto myšlienky musia odniekiaľ prichádzať a niekam odchádzať. O tomto by vedeli dokonale hovoriť umelci, ktorí si svoju múzu priťahujú odkiaľsi „zhora“…

Takže, existuje len materiálny svet alebo sme ochotní pripustiť, že tu – v našom okolí – je aj svet nemateriálny, nazvime ho rovno  – duchovný?

Bez rozpakov môžeme povedať, že všetko v živote každého človeka prichádza z „ducha“. Ľudia tomuto duchu priradili rôzne mená, ako napríklad Boh, Život, Vyššia moc, Vyššie JA, Nekonečná inteligencia, Kolektívne vedomie a mnoho iných. A to sa nepohybujeme vôbec v rovine náboženskej, vzhľadom k tomu, že sme nezostali len pri pojme Boh.

Takže, aký je výsledok tohto uvažovania? Čo je človek?

Všetky ľudské myšlienky, nápady a nekonečná kreativita, čo dokáže človek zdokumentovať, zaznamenať, a aj umelecky stvárniť – čím sa líši od zvierat – to všetko sa pohybuje rozhodne nie v rovine telesnej, ale  duchovnej. Ľudské JA sídli nie v mozgu, ale v duchu. Z vyššie uvedeného vychádza záver, že človek je tvor prioritne  nie telesný, ale duchovný.

Žiaľ, „väčšinový“ človek si svoju duchovnú podstatu nemieni ani za nič na svete priznať.

 

 

Vesmír v nás

30.11.2013

Dnes dopoludnia som si náhodou pustil v rádiu Pálenicu Borisa Filana. Neviem, o čom hovoril pred tým, zachytil som len zopár slov z jeho zamyslenia sa. V krátkosti parafrázujem: „Je nespočetne veľa ľudí, ktorí vyhľadávajú rôzne správy o záhadných dejoch, o mimozemšťanoch, dali by aj celý majetok, len aby mohli navštíviť tie najexotickejšie krajiny sveta, a pritom [...]

Evolúcia alebo stvorenie?

15.12.2012

Otázky typu, ako vznikol vesmír?, ako vznikla príroda?, ako vznikol život?, ako sa objavil na Zemi človek? si kladú predovšetkým premýšľajúci ľudia. Takéto otázky si určite kládli mnohí ľudia počas celej ľudskej histórie na našej planéte. Odpoveďou na tieto otázky bolo v prevažnej väčšine to, že za všetkým je nejaká vyššia sila, ktorá spôsobila vznik [...]

Všetky dni boli vopred stanovené

01.12.2012

Pane, Ty si ma preskúmal a poznal. Ty vieš, či sadám, či vstávam; i moju myšlienku chápeš zďaleka. Ty pozoruješ, či chodím, či ležím, o všetkých mojich cestách vieš. Ešte nemám slovo na jazyku, a Ty, Pane, už ho celkom vieš. Obkľučuješ ma zôkol-vôkol, svoju dlaň kladieš na mňa. Žasnem nad Tvojím poznaním, je privysoko, nedosiahnem ho. Kam by som mohol zájsť od [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

evanjelikal

"Lebo všetci, ktorých Duch Boží vedie, sú synovia Boží. Neprijali ste predsa ducha otroctva, aby ste sa zase báli, ale prijali ste ducha synovstva, ktorým voláme: Abba Otče! A ten istý Duch spolu s našim duchom osvedčuje, že sme Božie deti." Rim.8,14-16

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 57738x
Priemerná čítanosť článkov: 5774x

Autor blogu