Založ si blog

Viera, ktorá robí zázraky

Mnoho ľudí – či už kresťanov, ale aj neveriacich – si pod pojmom viera predstavuje obsah náboženského učenia. To však nie je správne pochopenie pojmu viera. Podľa Biblie viera nie je nejakou doktrínou, ale určitým postojom a životným štýlom, ktorého prostredníctvom môžeme nadviazať vzťah s Bohom, dôverovať mu a brať od neho. Božie slovo hovorí, že keď veríme v Ježiša, budú sa skrze nás diať úplne mimoriadne veci. Ježiš – živé Božie slovo, v nás spôsobí počiatok viery a tiež ju dovedie k cieľu. Musíme len chcieť veriť. To ostatné urobí Boh.

Viera je skúsenosť, niečo, čo je možné prežiť. Ak spojíme Božie slovo, čas a lásku k pravde, ktorú dostávame od Boha, prežijeme, ako v nás Boh pôsobí vieru. Viera je počiatkom dobrodružstva s Bohom. Úžasná Božia energia, obsiahnutá v jeho slove, sa prejaví len vtedy, ak príde toto slovo do intenzívneho kontaktu s ľudským srdcom. Viera vzniká v ľudskom srdci. Každé ľudské srdce, v ktorom je Božie slovo, plodí nadprirodzené ovocie – vieru. Pokiaľ v srdci nepochybujeme, bude sa diať to, čomu veríme!

Viera je životný štýl, pozostávajúci z malých krokov poslušnosti. Musíme sa ustavične zaoberať Božím slovom, až sa stane súčasťou našej osoby a prenikne do nášho srdca, aj do nášho ducha. Slovo musí utvárať náš charakter a byť základom nášho myslenia a jednania. Keď svojím srdcom Slovo uchopíme a vytrvalo spracovávame, prežijeme tie najmocnejšie požehnania. Neexistuje totiž väčšia energia než tá, ktorá je obsiahnutá v Božom slove. Pokiaľ nad ním trvale a s vierou rozjímame, bude v nás táto energia uvoľnená.

Všetky slová a myšlienky, ktorými sýtime svoje srdce a svojho ducha, sa zobrazujú aj v našej fantázii. Môžeme prosiť o čokoľvek a aj to dostaneme, pokiaľ žijeme v závislosti na Bohu a jeho slovo v nás neustále znie a hovorí k nám. Pokiaľ však chceme na tomto mieste „šetriť“, vystavujeme sa nebezpečenstvu, že degradujeme vieru len na nejakú metódu, či techniku. To sa nevypláca. Neexistuje rýchlejšia cesta k pomoci od Boha, než nechať na seba pôsobiť Božie slovo.

My sami môžeme ovplyvniť, čo sa bude diať v našom živote! Kto teda nezapracuje do svojho myslenia a života slovo Písma o uzdravení, o duševnom alebo materiálnom požehnaní, ktoré dáva Boh, tak tieto požehnania ani neprežije. Čomukoľvek uveríme, to sa stane našou skúsenosťou.

Veriť znamená vziať. Božie zasľúbenia sú úplne spoľahlivé. Za každým z nich sa skrývajú už hotové, Bohom pripravené skutky. Pokiaľ tomu veríme, nemá už zmysel neustále naliehať na Boha, aby pre nás niečo urobil. Jednoducho si potom vo viere vezmeme požehnanie, ktoré je v neviditeľnej oblasti už hotové a pre nás pripravené. Keď ďakujeme a chválime za to, čo sme vo viere prijali, dokazujeme tým skutočnú vieru, že sme prijali.

K účinkom Božieho slova patrí postoj očakávania. Božie slovo našu dušu buduje a sýti istotou, bezpečím a pokojom.

Keď máme nejaký konkrétny problém, či už nemoc alebo iné trápenie, napríklad duševné alebo materiálne, je treba nájsť si v Božom slove stanovisko k tejto veci. Vždy sa tam dozvieme, že pomoc pre nás je už pripravená. Teraz musí nastať ten okamih, kedy sa svojou vôľou a predovšetkým vierou rozhodneme vziať si to, čo nám patrí. „Preto vám hovorím: Verte, že všetko, o čo v modlitbe prosíte, je vám už dané, a budete to mať.“ Marek 11,24 Teraz je už len na nás, aby sme sa vo viere rozhodli a na základe prísľubov v Biblii zasiahli do neviditeľného sveta. Aby sme sa rozhodli, že sme teraz, v tomto okamihu prijali uzdravenie, pomoc alebo vyriešenie finančného alebo iného problému. Keď prichádzame vo viere a v duchu k Bohu, nachádzame sa tak v nebeských oblastiach a môžeme si tam vziať, čo potrebujeme. Kto verí, pohybuje sa v súčasnosti.

Existujú totiž dve formy reality: Jedna – neviditeľná, nachádzajúca sa v nebeských oblastiach. Tá je, práve preto, že je neviditeľná, omnoho silnejšia a pravdivejšia, než realita viditeľná. A potom existuje aj realita viditeľná, ktorú vnímame svojimi zmyslovými orgánmi. Božia pomoc vo viditeľnej, počuteľnej a hmatateľnej podobe sa prejaví až v budúcnosti. Inými slovami, existuje určitý časový úsek medzi okamžikom prijatia vo viere a okamžikom, kedy sa prijatá Božia pomoc stane viditeľnou. Pokiaľ by sme po každej modlitbe viery okamžite prijali viditeľný výsledok svojej modlitby, znamenalo by to koniec nášho vzťahu k Bohu, koniec obecenstva, do ktorého investujeme čas, lásku a pozornosť. Stali by sme sa len prijímajúcimi robotmi, konzumujúcimi automatmi. Viera zjavne nie je to jediné, čo v nás chce Božie slovo vybudovať. Slovo v nás chce vybudovať vieru, trpezlivosť a vytrvalosť.

Kto biblicky verí, prežíva to, čomu verí tak intenzívne, že to pre neho má charakter dôkazu. Vnútornou skúsenosťou veriaceho človeka a náplňou jeho života je niečo, čo sa stane hmotným až neskôr. To zároveň znamená, že veriaci človek nie je závislý na viditeľných veciach, ale prostredníctvom viery formuje a určuje! V tom spočíva obrovské privilégium tých, ktorí veria. Pokiaľ človek nielen verí, ale aj hovorí vo viere, čím sa dostáva do pohybu stvoriteľská moc, potom aj tie najvyššie hory problémov počujú a reagujú. Všetci ostatní – neveriaci – sú zajatcami existujúcich okolností. Veriaci sú však tvorcami viditeľnej skutočnosti. Tvorcami zázrakov. Viera je teda vždy víťazstvom nad viditeľnou oblasťou.

 

Vesmír v nás

30.11.2013

Dnes dopoludnia som si náhodou pustil v rádiu Pálenicu Borisa Filana. Neviem, o čom hovoril pred tým, zachytil som len zopár slov z jeho zamyslenia sa. V krátkosti parafrázujem: „Je nespočetne veľa ľudí, ktorí vyhľadávajú rôzne správy o záhadných dejoch, o mimozemšťanoch, dali by aj celý majetok, len aby mohli navštíviť tie najexotickejšie krajiny sveta, a pritom [...]

Čo je človek?

28.12.2012

Keď sa pozrieš do zrkadla, čo tam uvidíš? Hlavu, na nej oči, uši, nos a ústa. Pri pohľade dolu nižšie prejdeš cez trup až ku chodidlám. Tak, toto si teda TY. Naozaj? Toto si TY? Takže ty si len telo so svojimi telesnými zmyslami? Nič viac, len telo? No, keby si prišiel o ruku, aj tak by si to bol ešte TY. Pri celkom slušnej automobilovej havárii by si mohol prísť aj o [...]

Evolúcia alebo stvorenie?

15.12.2012

Otázky typu, ako vznikol vesmír?, ako vznikla príroda?, ako vznikol život?, ako sa objavil na Zemi človek? si kladú predovšetkým premýšľajúci ľudia. Takéto otázky si určite kládli mnohí ľudia počas celej ľudskej histórie na našej planéte. Odpoveďou na tieto otázky bolo v prevažnej väčšine to, že za všetkým je nejaká vyššia sila, ktorá spôsobila vznik [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

evanjelikal

"Lebo všetci, ktorých Duch Boží vedie, sú synovia Boží. Neprijali ste predsa ducha otroctva, aby ste sa zase báli, ale prijali ste ducha synovstva, ktorým voláme: Abba Otče! A ten istý Duch spolu s našim duchom osvedčuje, že sme Božie deti." Rim.8,14-16

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 57742x
Priemerná čítanosť článkov: 5774x

Autor blogu