Založ si blog

Biblia alebo Strážna veža?

V živote každého kresťana zohráva kresťanská literatúra nejakú úlohu. V živote Jehovových svedkov však, oproti iným kresťanom, literatúra zohráva úlohu mimoriadne významnú.

Môžu kresťania rôznych cirkví chodiť na svoje zhromaždenia bez literatúry, len tak s Bibliou v ruke?  Samozrejme, že môžu. Na svoje zhromaždenia chodia totiž predovšetkým uctievať Boha, chváliť Ho a upevňovať sa vo viere. Mnohé cirkvi k tomuto účelu na svojich zhromaždeniach používajú aj Božie slovo – Bibliu.

Je však pravda, že kresťan potrebuje aj výklad Božieho slova. Ten v prvom rade nachádza v samotnom Písme, preto platí, že Biblia sa vykladá Bibliou. V druhom prípade ho nachádza v kresťanskej literatúre zameranej na výklad Písma svätého, ako prácu ľudského vykladača, so všetkými obmedzeniami a aj prípadnými chybami. Kresťan by takúto literatúru teda nemal prijímať nekriticky. Túto literatúru totiž píšu len omylní ľudia, nie Boh !

V prípade Jehovových svedkov však toto neplatí. Každé zborové zhromaždenie Jehovových svedkov je totiž predovšetkým štúdiom literatúry vydávanej spoločnosťou Strážna veža.

Ako sa mohlo stať, že literatúra zaujala v živote Jehovových svedkov miesto, ktoré patrí len Biblii? A ako sa mohlo dokonca stať to, že je to práve literatúra Strážnej veže, ktorá namiesto Písma svätého sama určuje napríklad aj také veci, kto je tzv. odpadlík od Boha, ktorý má byť vylúčený zo spoločenstva veriacich? Stalo sa to preto, lebo akciová spoločnosť Strážna veža svoju literatúru povýšila až na „tiež Božie slovo“.

Pre Jehovových svedkov už teda nie je len Biblia, ale aj samotná literatúra Strážnej veže, ktorá o svojich publikáciách otvorene prehlasuje, že sú jediným duchovným pokrmom od Boha ( Jehovu ), vydávaným v pravý čas „verným a rozvážnym otrokom“, ktorého k tomu ustanovil sám Ježiš Kristus !!!, že táto literatúra je tým jediným správnym slovom „od Boha“.

Povýšením svojej literatúry na duchovný pokrm od Jehovu, teda na samotne „slovo od Boha“, sa však spoločnosť Strážna veža dopúšťa svätokrádeže, keď zobrala Biblii miesto, ktoré patrí jedine jej, a nahradila ju svojou literatúrou. V takom rozsahu, v akom Jehovovi svedkovia používajú túto literatúru, a v prístupe, v akom jej prejavujú vážnosť a úctu – ako „slovu od Boha“, ide v konečnom dôsledku o dokonalé modlárstvo.

 

 

 

 

Vesmír v nás

30.11.2013

Dnes dopoludnia som si náhodou pustil v rádiu Pálenicu Borisa Filana. Neviem, o čom hovoril pred tým, zachytil som len zopár slov z jeho zamyslenia sa. V krátkosti parafrázujem: „Je nespočetne veľa ľudí, ktorí vyhľadávajú rôzne správy o záhadných dejoch, o mimozemšťanoch, dali by aj celý majetok, len aby mohli navštíviť tie najexotickejšie krajiny sveta, a pritom [...]

Čo je človek?

28.12.2012

Keď sa pozrieš do zrkadla, čo tam uvidíš? Hlavu, na nej oči, uši, nos a ústa. Pri pohľade dolu nižšie prejdeš cez trup až ku chodidlám. Tak, toto si teda TY. Naozaj? Toto si TY? Takže ty si len telo so svojimi telesnými zmyslami? Nič viac, len telo? No, keby si prišiel o ruku, aj tak by si to bol ešte TY. Pri celkom slušnej automobilovej havárii by si mohol prísť aj o [...]

Evolúcia alebo stvorenie?

15.12.2012

Otázky typu, ako vznikol vesmír?, ako vznikla príroda?, ako vznikol život?, ako sa objavil na Zemi človek? si kladú predovšetkým premýšľajúci ľudia. Takéto otázky si určite kládli mnohí ľudia počas celej ľudskej histórie na našej planéte. Odpoveďou na tieto otázky bolo v prevažnej väčšine to, že za všetkým je nejaká vyššia sila, ktorá spôsobila vznik [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

evanjelikal

"Lebo všetci, ktorých Duch Boží vedie, sú synovia Boží. Neprijali ste predsa ducha otroctva, aby ste sa zase báli, ale prijali ste ducha synovstva, ktorým voláme: Abba Otče! A ten istý Duch spolu s našim duchom osvedčuje, že sme Božie deti." Rim.8,14-16

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 57577x
Priemerná čítanosť článkov: 5758x

Autor blogu